Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Pro autory 

Jak do textu vložím obrázek ve správném formátu, rozlišení a velikosti?

Nejprve klikněte myší na místo v textu, kam obrázek bude chtít vložit. Obrázky, ve formátech JPEG, PNG a GIF, vložíte pomocí funkce vložit obrázek. Tu naleznete ve vrchní modré liště. Otevře se Vám okno s dalšími možnostmi.

šipka

První povinou položkou v otevřeném okně je popisek a číslo obrázku. U popisku obrázku vložte krátký a výstižný text. Číslo obrázku můžete využít k indexování obrázků v textu článku.

3.2.4.b

Druhou povinnou položkou je soubor obrázku. Ten vložíte pomocí funkce „procházet“. V dalším nově otevřeném okně si zvolíte soubor obrázku, který vyberete z nabídky uložené ve Vašem počítači. Doporučené rozlišení obrázků je 800 x 600 px a doporučená velikost je 250 kB.

3.2.4.c podruhé

Poté, co se obrázek načte do náhledu pod název souboru, potvrďte je funkcí „vložit obrázek“. V textu je obrázek umístněn vždy uprostřed stránky a text jej blokově obtéká. Obrázek lze kdykoliv změnit nebo upravit, stačí na něj dvakrát kliknout.

Doporučení!
Obrázky vkládejte přímo do textu mezi jednotlivé odstavce. Nedoporučujeme vkládat více obrázků za sebou. Zvažte množství obrázků, které zveřejňujete. Pro ilustrační účel stačí omezené množství fotografií. Korektor přebytečné obrázky z článku odstraní.