Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Pro autory 

Jak mám u obrázku uvést zdroj?

Na metodickém portále přijímáme pouze ty obrázky, které jsou autorsky nebo licenčně zajištěny. Pečlivě važte, zda u Vámi zvoleného obrázku můžete zaručit podmínku, že autor souhlasí se zveřejněním.

Proto je součástí vkládání příspěvku i uvedení jeho zdroje. Volíte ze tří možností, které jsou popsány níže. Při volbě se změní přednastavené tabulky, které je nutné vždy vyplnit.

Když jsem autorem obrázku? - Vlastní autorské dílo

V tomto případě nemusíte u obrázku uvádět žádné jiné zdroje.

3.2.5.a podruhé

Pod obrázek v tomto případě dopište Autor © Jméno Příjmení (např. Autor © Jan Novák). Symbol copyrightu © snadno získáte ze sady symbolů v programu MS Word.

Když mám písemný souhlas autora s možností obrázek komerčně publikovat na Metodickém portále? – Převzaté dílo


Po zvolení této možnosti uvedete jméno autora obrázku, nebo jméno toho, kdo má právo nakládat s autorskými právy obrázku a zatrhnete políčko „autor díla souhlasí se zveřejněním na Metodickém portále“. Předpokladem této možnosti je Vámi doložitelný písemný souhlas autora, nebo vlastníka práva nakládat s autorskými právy (smlouva, dopis, email apod.).

3.2.5.b

Když jsem si obrázek uložil z internetu pod volně dostupnou licencí?


U této možnosti uvedete přesnou URL adresu odkazu na zdroj obrázku z internetových stránek. Poté zvolíte z předem nastavených textů volných licencí. Slušné webové stránky licenci uvádějí přímo u obrázku, nebo v licenčním ujednání, které je viditelně dostupná z titulní stránky.
V případě dalších dotazů ohledně autorských práv se obraťte na svého regionálního koordinátora, popřípadě si prostudujte dokument „autorská práva na Metodickém portále“.

3.2.5. c podruhé