Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Pro autory 

Jak správně zvolím kategorii článku?

Volíte mezi třemi základními kategoriemi článků.

Informativní článek Měl by být textem kratšího rozsahu (cca 1-2 normostrany), který podává zprávu o událostech ve školství českém nebo zahraničním. Může referovat o změnách ve školských soustavách, kurikulu či v legislativních dokumentech. Lze psát i o zapojení jednotlivců či škol do různých vzdělávacích projektů, vždy však mějme na paměti, že by se nemělo jednat o „pouhé zpravodajství“ či „inzerci pro pedagogy“. I informativní článek by měl čtenářům Metodického portálu přinášet metodické podněty, nějakou další pedagogicky využitelnou podporu.

V současnosti již nepublikujeme takové příspěvky, které mají časově omezený charakter, jde nám o to, aby informativní články už nebyly pouze aktualitami, ale příspěvky, jejichž hodnota bude relativně stálá.

Teoretický článek Zobecňuje fakta, a vytváří tak kvalitní základnu pro praxi. Teoretické články obvykle pracují s informacemi z různých zdrojů. Teoretický článek může obsahovat předpoklad, analýzu, diskuzi, argumentaci a z nich plynoucí závěry. Vytvoření teoretického článku vyžaduje určitou pedagogickou zkušenost a znalost. Ideální teoretický článek je inspirativní a motivující text, podporující tvořivé přístupy a neobvyklá řešení.
Praktický článek Přímo popisuje výukové aktivity. Klíčovou vlastností všech praktických článků je jejich propojení se strukturou rámcových vzdělávacích programů. Ideálním praktickým článkem není návod jak učit, ale inspirace k odlišnému přístupu k hodinám. Články by měly podporovat aktivitu žáků, nabízet souvislosti, klást otázky, vést k dalším činnostem.