Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Pro autory 

Otevřené galerie

U jiných než autorských objektů (texty, fotky, obrázky, ilustrace…) musejí být uvedené přesné bibliografické údaje.
Doporučujeme následující Otevřené galerie, kde jsou nabízena díla šířená pod nejrůznějšími druhy licencí:

1. Creative Commons jde o sadu licencí, které umožňují volné šíření, zpravidla pro nekomerční účely.

2. Public domain – licence umožňující obecně akceptované veřejné šíření.

3. Licencí stanovenou autorem nebo přímo konkrétní obrazovou galerií. V případě nejasností je nutné kontaktovat autora nebo galerii.

PDphotohttp://pdphoto.org
Wikimedia Commonshttp://commons.wikimedia.org/wiki
Gimp Savvyhttp://gimp-savvy.com/PHOTO-ARCHIVE
WPClipart http://www.wpclipart.com/
Pixabayhttps://pixabay.com/cs/
Clkerhttp://www.clker.com
PDCliparthttp://www.pdclipart.org/index.php
OpenClipArt – http://openclipart.org

Citace obrazového materiálu

Pakliže citujete obrázek z Otevřených galerií, musíte uvést citaci. Ta by měla odpovídat citaci Webové stránky (příklad viz níže). V minimální podobě lze obrázek citovat tak, že uvedete datum vložení obrázku do Vašeho materiálu, licenci, pod kterou je obrázek dostupný, a URL adresu zdroje.

U licence Creative Commons by však i u této minimální možné citace měl být – podle některých výkladů autorského práva – uveden rovněž autor, pokud je znám, (příp. rovněž i název díla). V tomto případě by minimální citace měla následující podobu: autor; (název díla); datum; licence; zdroj. Prosíme o respektování tohoto doporučení.

U obrázků ze zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page použijte odkaz na stránku, která obsahuje veškeré informace o zvoleném obrázku, např. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PortraitOfAnIguana.jpg. Nikoliv jen http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/PortraitOfAnIguana.jpg, taková citace je chybná, jde vidět jen obrázek, kolem něhož je černá plocha, a není vidět licence atd. Nutné tedy odkázat na stránku s obrázkem, pod nímž je uvedená licence.

Maximální možná citace:

GERARD, David. Commons.wikimedia.org : McIntosh with sticker by Lars Zapf 2006-03-30 cropped.jpg [online]. 2006-03-30 [cit. 2009-12-03]. Dostupný pod licencí Creative CommonsUveďte autora 2.0 Generic na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:McIntosh_with_sticker_by_Lars_Zapf_2006-03-30_cropped.jpg>.

Minimální možná citace u obrazového materiálu:

HILLEWAERT, Hans. [cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:<http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Equus_burchelli_2.jpg>

U licence Public domain (kterou poznáte podle toho, že vidíte na stránce pod obrázkem u licence přeškrtlé C), není nutné citovat autora, takže správně např.: [cit. 2013-02-28]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:New_England_Thanksgiving_Dinner.jpg>

V případě použití obrázků mimo Otevřené galerie je nutné získat povolení od autora a nakladatele, pak by bylo na konec materiálu doplněno, že obrazový materiál byl použit se souhlasem autora. V případě publikace na našem portále je nutné rovněž tento souhlas (např. e-mailem) přeposlat nám. Vzhledem k této skutečnosti doporučujeme jednoduše nahradit materiálem dostupným pod Public domain, Creative Commons atd.

Příklady citací z různých dalších zdrojů:

Fotka z učebnice

vyfotit reprodukci z učebnice nelze

Printscreeny, e-mail atd.

Pokud jsou printscreeny vyhotovené Vámi, není třeba citovat (viz povinné zápatí níže). Doporučujeme ke screenům přidat jen zdroj: + URL adresu. Rovněž je vhodné na konec dokumentu uvést program, z něhož byly tyto screenshoty vytvořeny.

Pokud jsou printscreeny od někoho převzaté, pak je samozřejmě nutné řádně odcitovat.

Corel

Obrázky: Copyright (c) 2012 [jméno a příjmení autora] and its licensors (Corel). All rights reserved.

Zoner

Zdroj: Ilustrace: (c) ZONER software, a. s., poskytnuto pod licencí (XY).

Grafy – citace

Grafy nejsou považovány za obrazový materiál, ale spíše jako citace z díla, nutno odcitovat.

You tube

GoschaTV2: Není zítra. Animovaný film o vyčerpání přírodních zdrojů. In: YouTube [online]. 18. 02. 2012 [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: <http://www.youtube.com/watch?v=jo-2QL3hSLU>

Stránka z Wikipedie

Natural gas. In: Wikipedia [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: <http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas>

Dokument na internetu

kol.: Surovinová politika ČR. [online]. 3. 8. 2012 [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: <http://www.mpo.cz/dokument106134.html>

Obrazový materiál klipart z nabídky MS Office není možné využívat ke komerčním účelům. Co se týče pozadí, není možné použít přednastavenou formu šablony či grafiky MS Office; odstranit možno přes ikonku formát pozadí – výplň – skrýt grafiku pozadí.

Povinné zápatí s textem

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (jméno autora).
Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.
Provozuje Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR).

musí být dole jen na první stránce prezentace (zarovnané na střed, kurzívou, typ písma totožný jako v dokumentu, velikost 11). Na každou stránku dolů se vkládá v případě textového souboru (např. doc, opt).

Zvukové materiály

Doporučujeme stránky Sound Bible (http://soundbible.com/royalty-free-sounds-1.html), odkud se dají stáhnout zvukové materiály, ovšem jen ty, které jsou pod licencí Creative Commons či Public domain. Označení Attribution 3.0 znamená, že je zvukový soubor šířen pod licencí Creative Commons, tedy je nutno uvést autora.

Takže např.:

Thore. [cit. 2013-01-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
<http://soundbible.com/1995-Crowd-Applause.html>